Jakie kieliszki do wódki?

Wódka to bardzo popularny napój alkoholowy, ale czy każdy z nas wie, w jakich kieliszkach wypada serwować trunek?

Kieliszki kryształowe do wódki to naczynia, które są podstawowym elementem szkła gastronomicznego stosowanego zarówno w domowym zaciszu, jak i restauracjach, salach bankietowych, pubach i barach. Każda Pani domu w wyposażeniu powinna posiadać zestaw kieliszków do wódki, który z pewnością przyda się podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Jest to, bowiem nierozłączne z naszą polską gościnnością już od setek lat. Niezwykle ważny jest odpowiedni wybór szkła stołowego, bo dobrze dobrane kieliszki do wódki nie tylko elegancko wyglądają, ale przede wszystkim podkreślają smak serwowanych alkoholi i zachwycają swoim pięknem degustatorów.

Cechy kieliszków do wódki.

Do wódki używa się zarówno kieliszków na nóżce, jak i bez, o pojemności od 30-60 ml. Kieliszki bez nóżki mają zazwyczaj walcowaty kształt i grube dno. Trzymamy je za nóżkę ( w wypadku tych z nóżką) lub nisko przy grubym dnie. W tych na nóżce podaje się głównie wódki gatunkowe lub smakowe, ale można podawać też zwykłą, czystą wódkę. Kieliszki bez nóżki są odpowiednie tylko do wódek czystych.
Wódki czyste podaje się zmrożone, kieliszki też mogą być schłodzone. Wódki smakowe podaje się w temperaturze pokojowej. Wódek smakowych, słodkich leje się zazwyczaj mniej niż wódek czystych. Kieliszek powinien być napełniony tak, żeby do krawędzi pozostało 3-5 mm.