Jakie kieliszki do szampana?

Najlepsze kieliszki do szampana są wąskie i wysokie. Dzięki temu trunek nie ociepla się zbyt szybko, bąbelki nie uciekają, a napój zatrzymuje swój aromat. Kieliszek podczas degustacji należy trzymać za stopkę. W ten sposób unikniemy ogrzania i nieestetycznego rozmazania pary zgromadzonej na szkle. Pijemy powoli, małymi łykami delektując się cudownym smakiem i aromatem trunku.

Szampana powinno podawać się w kieliszkach o smukłych czarkach i wysokich nóżkach.. Nie powinniśmy serwować win musujących w kieliszkach typu pucharek, które jeszcze do niedawna błędnie nazywano „szampankami”. Szeroka powierzchnia kieliszka powoduje, że niepowtarzalne właściwości „bąbelkowe” tych trunków ulecą tak szybko, że nawet nie zdążymy ich dostrzec. A przecież smakujemy również za pośrednictwem wzroku.